Najboljše knjige leta 2020: Najboljših 5 mojstrovin in prodajnih uspešnic, ki se jih splača prebrati

2020 දෙසැම්බර් 14

Za svetovno literaturo je bilo to zelo uspešno leto: poleg del dobro znanih avtorjev smo bili priča tudi nekaterim neverjetnim prvencem. Zato se je izkazalo, da je določanje samo 5 najboljših del zahtevna naloga! Kljub temu pa PocketBook z veseljem predstavlja svojih 5 najboljših knjig leta 2020, ki bi jih morali vsi prebrati, saj se bodo o njih pogovarjali še dolgo časa.

Obljubljena dežela (“A Promised Land”) avtorja Baracka Obame

44. predsednik Združenih držav Amerike in prejemnik Nobelove nagrade za mir je nedvomno eden najpametnejših in najbolj priljubljenih politikov našega časa. Tako da ni presenečenje, da je njegova avtobiografija s 768 stranmi postala prodajna uspešnica že na prvi dan prodaje.

Knjiga z naslovom Obljubljena dežela pa je več kot samo avtobiografija. Gre za predsednikove odkrite poglede na demokracijo, ekonomijo, moč, civilno družbo in rasizem. Obama s svojimi bralci tudi iskreno deli svoje mnenje o političnih zaveznikih in nasprotnikih, opisuje karakter in vedenje svetovnih voditeljev v pogajanjih, ki so spremenila tek sodobne zgodovine.

Oboževalce zvočnih knjig pa čaka tudi prijetni bonus – angleško različico knjige bere sam Barack Obama!

“The Evening and the Morning” avtorja Kena Folletta

Knjige tega britanskega avtorja so tako uspešne, da ga lahko postavimo ob bok fenomenom sodobne literature, kot so Stephen King, Dan Brown ali John Grisham. Kakšna je skrivnost Kena Folletta? Pisatelj ima dar, da zapletene stvari pojasni v preprostem jeziku, a brez žrtvovanja globokega pomena besedila in pozornosti na podrobnosti.

Njegov dolgo pričakovan nov roman “The Evening and the Morning” predstavlja četrti del priljubljene serije zgodovinskih knjih o Kingsbridgu o srednjeveški Angliji. Bralci lahko pričakujejo popolno in zanesljivo (z avtorjem sodeluje velika ekipa zgodovinarjev!) poglobitev v temno preteklost države, razklane zaradi političnih spletk in bojev za oblast. Napet zaplet, slikoviti liki in lahkotnost, ki običajno niso prisotni v takšnih zgodovinskih romanih.

Še niste prebrali nobenega dela serije knjig o Kingsbridgu? Za vas imamo odlično novico: Knjiga “The Evening and the Morning” je predhodnik (prequel) k prejšnjim trem knjigam in predstavlja čudovit uvod v serijo knjig.

“A Children’s Bible” avtorice Lydie Millet

Nov roman finalistke za Pulitzerjevo nagrado je čudovita parabola o spremembi generacij in neizogibni okoljski katastrofi. Avtorica briljantno meša sloge in žanre, tako da zgodba odraža lahkoten najstniški roman ali knjigo Gospodar muh, ali pa celo popolnoma osupne z namigovanjem na Noetovo barko.

Več družin se je združilo, da so najeli ogromen dvorec za poletni oddih. Odrasli so tako naveličani zaradi problem resničnega sveta, da se takoj prenagljeno podajo v nepremišljene zabave, pri čemer povsem pozabijo na otroke, ki počasi začnejo izgubljati vero v modrost starejše generacije. Tako da na dan, ko pride do kataklizme in je hiša odrezana od celotnega sveta, so otroci tisti, ki bodo morali sprejemati težke odločitve in plačati za brezbrižnost odraslih.

Knjiga “A Children’s Bible” je bila sprejeta tudi v ožji izbor za nacionalno knjižno nagrado in je bila uvrščena tudi med Najboljših 10 knjig leta časopisa The New York Times.

“What Would Frida Do?: A Guide to Living Boldly” avtorice Arianne Davis

Ta knjiga je več kot samo biografija kultne mehiške umetnice. Avtorica bralcem pomaga najti odgovore na nekatera težka vprašanja, pri čemer jemlje navdih pri pogumnosti in izvirnosti Fride Kahlo.

Njeno življenje je barvit mozaik dogodkov, ljubezni, trpljenja in umetnosti, tako da je interes pisateljev in režiserjev pri Frid enostavno pojasniti. Vendar pa se Arianna Davis ni omejila na zgodbo življenja legende. Avtorica Frido Kahlo smatra kot idealen primer sodobnih žensk, ki nimajo samozavesti ali poguma, da bi bile srečne. Tako z uporabo umetničine biografije Arianna odgovarja na vprašanje: "Kaj bi storila Frida v tej ali drugi situaciji?"

Knjiga, ki je uvrščena v številne ocene v svetovnih medijih, ima dobro možnost postati nova motivacijska uspešnica leta.

“Shuggie Bain” avtorja Douglasa Stuarta

Naš izbor seveda ne bi bil popoln brez največjega prvenca leta! Čisto prvi roman škotskega avtorja Douglasa Stuarta je postal prava senzacija in je prejel Bookerjevo nagrado, eno najprestižnejših literarnih nagrad.

Zgodba se dogaja v Glasgowu med vladanjem Margaret Thatcher. Ta avtobiografska knjiga govori o težkem in včasih neznosnem življenju 16-letnega fanta, ki živi z materjo alkoholičarko. Junak ji obupno poskuša pomagati pri boju piti njenim demonom in se pri tem tudi nauči sprejeti samega sebe in spozna, da se ne sme bati samega sebe.

Trajalo je skoraj desetletje, da je Douglas Stuart končal svojo prvo knjigo, ki jo je nato zavrnilo več kot 30 založb.

Nazaj
Aa HD